Fontos orvosi információk a fejfájásról

2021. november 18.

fotó: © Pexels

Alapvető orvosi információk a fejfájásról

Az alábbi szakmai anyagot Dr. Kalóczkai Andrea neurológus főorvos állította össze. A fejfájások típusairól, lehetséges okairól és kezelésükről kapsz alapvető tájékoztatást. Szerintünk minden fejfájósnak érdemes elolvasnia.

A fejfájás az egyik leggyakoribb neurológiát (ideggyógyászat) érintő panasz a szédülés mellett. A fejfájás oka lehet egy másik betegség, ilyenkor a fejfájás a tünet. Vagy lehet a fejfájás maga a betegség, ekkor önálló fejfájás betegségről beszélünk. A betegséghez, vagy szervi eredethez köthető fejfájások között vannak idegrendszeri eredetűek, és más szervhez köthetőek.

Fejfájás típusai

A. Önálló fejfájás betegség

1. Migrén

Az orvostudomány a migrén több fajtáját is megkülönbözteti.

1/a: Aura nélküli migrén: visszatérően jelentkező, fél-három napig tartó, általában féloldali, lüktető. Erős fejfájás, ami hányással, szédüléssel, fény- és hang kerüléssel jár.

1/b: Aurás migrén: fenti tünetek előtt furcsa fények, vagy egyéb látással kapcsolatos élmények jelentkeznek, fényes pontok, színes gömbök, zik-zak vonalak, melyek mozoghatnak is, vagy a látótér beszűkülése, csőlátás. Ez kb. fél órán át tart, majd fejfájás követi, amely általában rövidebb, mint az aura nélküli migrénnél.

1/c: Migrénes aura, fejfájás nélkül: fent leirt aura jelenség, de azt nem követi fejfájás.

1/d: Szövödményes vagy komplikált migrén: ebben az esetben bármilyen neurológiai kórjel társulhat a fejfájáshoz. Akár beszédzavar vagy testfél zsibbadás, de akár végtagbénulás is, mely 1-3 nap alatt teljesen elmúlik.

A migrén pontos oka eddig nem ismert. Lehet genetikai hajlamú. A migrén családi halmozódása igazolt. Kialakulásának magyarázatára több elmélet született. Az agyi erek tágasságát befolyásoló átmeneti beidegzési zavar okozza a tünetet. Az erek erősen kitágulnak az agy bizonyos pontjain. Más mechanizmus szerint a szerotonin rendszer működési zavara lehet ok. A migrén nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Provokáló faktor lehet stressz, hormon változások (pl.: menses), megterhelés és bizonyos ételek fogyasztása.

2. Tensios fejfájás

Általában tarkótáji, vagy onnan induló és homlok felé sugárzó erős feszítő fejfájás, amely akár abroncsszerűen is körbe foghatja a koponyát és a szemeket is érintheti. Általában kétoldali, hányással járhat, de ritkán. Pár órán, de akár több héten át is tarthat.

A tensios fejfájás leggyakoribb oka a stressz, ami a nyaki gerincizomzat megfeszülését okozza. A feszülés rátevődik a koponyát a fejbőr alatt úszósapkaszerűen beboritó izomlemezre. Erre átvezetődik a feszülés, amit fájdalom formájában érzékelünk.

3. Custer vagy Horton típusú fejfájás

Igen erős, hirtelen homlok és halántéktájon jelentkező egyoldali nyilallások sorozata, mely napokig vagy akár hetekeig is tarthat. Emiatt a fejfájós nehezen tud aludni, enni, szokásos életmódját nem tudja folytatni. A fájdalom azonos oldali könnyezéssel, orrfolyással és szemvörösséggel jár. Férfiaknál gyakoribb.

B. Idegrendszeri változáshoz köthető fejfájás

Szinte minden ismert idegrendszeri betegség járhat fejfájással, ezek az úgynevezett organikus fejfájások pl. agyvérzés, stroke, agydaganat, gyulladás és fertőzés.

Az úgynevezett ér eredetű fejfájások csoportjába olyan fejfájások társulnak, amelyek hétköznapi szinten minden embernél jelentkezhetnek és nem áll mögöttük veszélyes eltérés.

Melyek ezek leggyakoribb kiváltó okai? A frontok, az alváshiány, a túlfáradás, a kiszáradás/ kevés folyadék fogyasztása és a stressz. Ide tartozik például a vasárnapi fejfájás, amikor sok munka után, végre kialusszuk magunkat, több időt töltünk ágyban és máskor kelünk, mint szoktunk.

Pszichiátriai betegségekhez is köthető a fejfájás, mint tünet. Leggyakrabban a depresszióban jelenik meg.

C. Nem idegrendszeri változás által okozott fejfájás

Nagyon sok betegség melléktünete lehet fejfájás.

A leggyakoribb okok küzül:

Kivizsgálás:

A rendszeresen visszatérő fejfájást ki kell vizsgáltatni! Fontos tudnunk: amikor a szokásos fejfájás megváltozik gondolnunk kell arra, hogy az ok is más lehet és ennek a szervi eredetét ki kell kutatni.

A kivizsgálás neurológiai szakvizsgálatot és koponya/agyi MRI-MRA vizsgálatot jelent. A feltételezett októl függően egyéb vizsgálatok is alapvetőek.

Terápiás lehetőségek:

A terápia az októl, és a fejfájás típusától függ. A kezelést neurológus szakorvosnak kell beállítania. Nyilvánvaló okoknál a Háziorvos segítsége is elégséges, pl. influenza esetén fájdalom és lázcsillapitó adása. A kezelések fajtái között alapvetően megkülönböztetünk oki kezelést pl.: magas vérnyomás esetén felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszer, hormon problémánál hormonkezelést. Legtöbbször tüneti kezelésre is szüksége van, illetve sok esetben nincs más módunk, mint tüneti kezelést adni, vagyis csillapítani a fájdalmat. A tüneti kezelések között vannak specifikus kezelések, pl.: migrén esetén vannak eseti szerek, melyeket csak migrénes rohamnál adunk, illetve vannak megelőző kezelések, amelyek átmeneti ideig tartó, de rendszeres gyógyszerszedést jelentenek. Vannak specifikus kezelések, pl.: Cluster fejfájás esetén oxigén terápiát adunk.

Bármelyik krónikus, visszatérő fejfájásról is beszélünk, a stressznek nagy szerepe van az aktuális fejfájás kialakulásában. Ennek megfelelően nagyon fontos, hogy a megfelelő stresszkezelést vagy gyógyszer mentes, vagy a melletti nem-gyógyszeres kezelést is bevezessünk. Ilyen módszer a mostmulik.hu oldalon elérhető HRP módszere is!

Dr. Kalóczkai Andrea neurológus főorvos, pszichoterapeuta

A doktornő rendelésére ezen az oldalon lehet időpontot foglalni

Jelentkezz most!

HRP Jelentkezés
Fejfájás elengedő relaxáció
0:00 19:41

További bejegyzéseink

×

Ugye máris jobban érzed magad?

Jelentkezem most az 5 napos HRP programra

Vagy iratkozz fel a HRP hírlevelére